Profesionálny someliersky kurz
Pozývame vás na profesionálny someliersky kurz CERTIFIKÁT SOMELIERA
Ste milovníkom vína? Pracujete v hoteli, reštaurácii či inom type prevádzky? Alebo by ste sa chceli viac vyznať vo vínach a spoznať tajomstvá ich tvorby a degustácie? Práve pre vás je určený profesionálny kurz Certifikát someliera, ktorý budeme hostiť v našom vinárstve MEA GRATI.
Kurz Certifikát someliera je zostavený na základe 20 ročnej skúsenosti lektorov Asociácie somelierov Slovenskej republiky a odporúčaní ASI - Association de la Sommellerie Internationale.
Pozostáva z dvoch modulov.Prvý vedie doc. Ing. Štefan Ailer, PhD. ktorý je lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Lektorom druhého modulu je Rastislav Šuták, viceprezident Asociácie somelierov Slovenskej republiky a somelier spoločnosti Wineplanet.
Súčasťou kurzu je poldňová exkurzia do vinohradníckej oblasti Tokaj a poldňová prax v našom vinárstve MEA GRATI, vďaka čomu budete môcť naživo spoznať proces výroby a skladovania vína.
Počas kurzu ochutnáte viac ako 50 vzoriek vín z celého sveta.Na záver vás čaká písomný test a praktické skúšky, na základe ktorých úspešní absolventi získajú Certifikát someliera. Osvedčenie obsahuje garančné insígnie Asociácie somelierov Slovenskej republiky.
Termíny kurzu
I. modul: 21. – 23. 10. 2024
II. modul: 18. – 20. 11. 2024
Zahájenie kurzu v pondelok 21. októbra 2024 o 9.00.
Vyučovanie prebieha každý deň od 9.00 do 16.00 s prestávkou na obed.
Miesto konania kurzu
Miesto konania I. modulu: MEA GRATI, a. s., Tokajská ul., Viničky
Vinohrady a vinárstvo MEA GRATI predstavujú unikátne spojenie Tokajskej a Východoslovenskej vinohradníckej oblasti. Rozprestierajú sa na slnečných svahoch s rozlohou vyše 50 hektárov pri obciach Ladmovce a Viničky, kde sa stretávajú oba regióny. Ich prienik vytvára jedinečné predpoklady pre dopestovanie bieleho aj modrého hrozna s výnimočným profilom chuti.
Odporúčané ubytovanie: Majer BARA (nie je v cene kurzu) - vzdialený 15 min chôdze cez lesík alebo 3 min autom po štrkovej ceste. (Ubytovanie je predbežne rezervované pre náš kurz, má obmedzenú kapacitu).
Miesto konania II. modulu: Hotel Košice, Moldavská cesta 51, Košice
Organizácia kurzu
Kurz prebieha v dvoch moduloch.
I. modul: Základy vinohradníctva a vinárstva, Základy somelierstva, Základné postupy zmyslového hodnotenia
V rámci I. modulu sa uskutoční odborná exkurzia v našom vinárstve na Tokaji a poldňová prax.
II. modul: Vína SR, Vína Starého sveta, Vína Nového sveta, Snúbenie vína a jedla, Servis vína, Pivo – výučba priamo v pivovare Hostinec.
Účastníci môžu absolvovať teoretickú a praktickú skúšku. Úspešní absolventi skúšky získajú Certifikát someliera.
Maximálny počet účastníkov v kurze: 16
Na kurz sa prihlásite vyplnením prihlášky a jej zaslaním na e-mailovú adresu beatavlnkova@gmail.com.
Cena kurzu
Cena I. modulu: 380 €
Cena II. modulu: 380 €
Pri počte 2 osôb a viac z jednej spoločnosti na obidva moduly je zľava: 2 osoby – 5%, 3 osoby 10%, 4 osoby – 25%.
Odborní lektori
Doc. Ing. Štefan Ailer, PhD.
Je absolventom Mendelovej univerzity v Brne, Záhradníckej fakulty Lednice na Morave. Má dlhoročnú prax v manažérskych pozíciách v dvoch vinárskych spoločnostiach na Slovensku. Úspešne sa podieľal na implementácii predpisov EÚ v oblasti vinohradníctva a vinárstva do národnej legislatívy V súčasnosti je lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo. Je autorom knihy Vinárstvo a somelierstvo.
Beáta Vlnková
Prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky a Secretary General ASI Association de la Sommellerie Internationale. Získala diplomy Certified sommelier by the Court of Master Sommeliers a Advanced Certificate in Wines & Spirits v Londýne.
Rastislav Šuták
Reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách sveta v Antverpách a Paríži. Má encyklopedické vedomosti o vínach sveta, dlhoročné skúsenosti someliera z najlepších reštaurácií Slovenska, je somelierom spoločnosti Wineplanet. Je držiteľom International A.S.I. Sommelier Diploma.
Peter Škripko
Somelier profesionál, 4x top 10 Trend somelier SR, sládok, degustátor, najlepší manažér reštaurácie, 3. miesto na majstrovstvách sveta výčapných (PUMB), rytier vína, člen predstavenstva Visit Košice, zakladateľ Košice Gurmán Festu, CEO: Pivovar Hostinec, Camelot, Ovečka, Košice Pivo Fest.
Ing. Mgr. Juraj Mičko, MSc.
Manažér s mnohoročnou praxou na vrcholových pozíciách v rôznych odvetviach, ktorý presedlal ako milovník vína na vinohradníctvo a vinárstvo aby tým vyjadril svoju cestu vďačnosti za všetko dobré. Je riaditeľom a spolumajiteľom vinárstva MEA GRATI – výrobcu moderných bielych, ružových a červených vín, ale aj tokajských výberov a omšových vín z hrozna z vlastných vinohradov. Je členom Asociácie somelierov SR.
Odborný program kurzu
I. modul
VINOHRADNÍCTVO A VINÁRSTVO I.
1.1. Prírodné podmienky pre pestovanie viniča hroznorodého na výrobu vína, rez a vedenie viniča, mikroklíma rastliny, vegetačný cyklus viniča, zber hrozna
1.2. Vitis vinifera a podpníkové odrody. Klony, vnútrodruhové krížence, medzidruhové krížence (hybridy). Hlavné medzinárodné odrody a odrody pestované na Slovensku
VINÁRSTVO II.
2.1. Spracovanie hrozna a výroba vína: základné technologické postupy pri výrobe tichých bielych, červených a rosé vín, šumivých a fortifikovaných vín
2.2. Choroby a chyby vína
2.3. Základné rozdelenie vín podľa kategorizácie OIV, apelačné systémy kategorizácie vín, prívlastkové vína
2.4. Praktická časť: degustácia základných kategórií vín
2.5. Odborná exkurzia vo vinárskych prevádzkach.
SOMELIER I. časť
3.1.História a súčasnosť profesie someliera, uplatnenie, jednotlivé činnosti a povinnosti someliera, somelier a jeho hostia, klasifikácia klientely, manažment sťažností, etiketa, Asociácia somelierov SR, Assocation de la Sommellerie Internationale
3.2. Senzorická analýza: základné postupy a technika zmyslového hodnotenia. Systematický prístup k hodnoteniu vína
3.3. Praktická časť: nácvik degustačných techník, degustácia odrodových vín
II. modul
VÍNA SVETA
1.1. Vína Slovenska : Slovenské vinohradnícke oblasti, odrody a štýly vína, vinárska legislatíva.
Praktická časť: degustácia slovenských vín
II.2. Vína Starého sveta I.: Nemecko, Rakúsko
II.3. Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
VÍNA SVETA
2.1. Vína Starého sveta II. : Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
2.2. Vína Nového sveta : USA, Kanada, Južná Amerika Juhoafrická republika, Austrália, Nový
Zéland
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
SOMELIER II. časť
3.1. Víno v reštaurácii: Kritéria pri výbere vína do reštaurácie, skladovanie a evidencia vín, ako čítať vínnu etiketu, marketing vín, nápojový a vínny lístok
3.2. Snúbenie jedla a vína: analýza senzorických vlastností jedla a vína, základné pravidlá snúbenia jedla a vína
3.3. Praktická časť: teória v praxi kombinatoriky snúbenia jedla a vína
3.4. Servis vína: postup, pomôcky, sklo.
3.5. Pivo – výroba, servis
Zmena poradia prednášok vyhradená.
Na kurz sa prihlásite vyplnením prihlášky a jej zaslaním na e-mailovú adresu beatavlnkova@gmail.com.